Universitatea Craiova şi CFR Cluj se duelează în acest final de sezon pentru titlul de campioană, cele două fiind practic cap la cap, cu 3 etape înainte de final. Titlul ar poposi în Bănie după 29 de ani şi ar fi al 5-lea din istoria Ştiinţei, în timp ce pentru ardeleni ar fi a treia încoronare consecutivă şi a şasea all-time.
Dan Petrescu este aproape de o performanţă remarcabilă, al treilea campionat la rând câştigat, chiar dacă la al doilea a contribuit numai în ultima parte. „Bursucul” duce lupta cu Craiova atât pe teren, dar a declanşat totodată războiul psihologic, atacând liderul, punând presiune pe el. Cel care era poreclit „Dan Penalty” în sezoanele trecute, pentru uşurinţa cu care arbitrii dictau lovituri de pedeapsă pentru echipa sa, acuză acum, nici mai mult nici mai puţin, decât că se fac jocurile pentru ca Universitatea Craiova să câştige titlul.
„Doamne, ferește, ce se întâmplă în România. Mi se pare incredibil. Se vede interesul și cine trebuie să câștige campionat. Am fost cei mai dezavantajați în acest play-off, mă aștept la arbitraje împotriva noastră și de acum încolo. S-au întâmplat multe în cele șapte meciuri de play-off. Cine ne va arbitra cu FCSB? Vor decide ce-i mai bine pentru Craiova! Craiova, dacă va fi arbitrată așa, nu va avea probleme. Nu mă aștept ca Universitatea să se mai împiedice. E puternică din toate punctele de vedere” a izbucnit Petrescu la finalul partidei cu Mediaş.
Sorin Cârţu, preşedintele Ştiinţei, i-a raspuns „Bursucului”, la ProSport Live: „Suntem pe locul 1 și toată lumea dă în noi. Și Becali face același lucru, și Petrescu. O fac într-un mod intenționat în ideea în care să pună presiune pe arbitri. Ei contestă niște lucruri evidente. Toată lumea a observat partida de la Craiova cu FCSB. Toți arbitri care au analizat au spus că penalty-urile au fost acordate corect. Singurii care contestă sunt Becali și Petrescu, pentru a pune presiune pentru meciurile următoare.
Nu mă tem, dar nu mi se pare fair play ca pentru nereușitele tale din teren să asimilezi ceea ce reușesc alții. Petrescu e stresat de ceea ce se întâmplă, a avut niște puncte avans, acum se vede că e pe locul 2 și caută scuze. Era obișnuit ca adversarii să rateze penalty, să își dea autogol. Când nu primește așa ceva, hai să atacăm. Atacă pe toată lumea, arbitri, federație, adversari, toată lumea e împotriva lui, ca și cum el ar trebui să joace singur”.
Războiul lui Petrescu cu oltenii nu este de dată recentă. Dan Petrescu are de plătit poliţe mai vechi celor de la Craiova şi chiar celor care se află acum în conducerea clubului, respectiv lui Pavel Badea, directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, şi lui Sorin Cârţu, preşedintele Ştiinţei. Dan Petrescu a pierdut participarea la prima mare competiţie cu naţionala României, Mondialul din 1990, din Italia, după ce s-a accidentat într-un duel cu Pavel Badea, la un derby Craiova – Steaua, în primăvara lui 1990, în Bănie.
În acel meci, Gică Hagi, marcat „la sânge” de Dănuţ Bica, a fost eliminat, iar Ştiinţa, antrenată de Sorin Cârţu, s-a impus cu 2-0, cu o dublă a lui „Bădiţă”. A fost atunci mai mult un ghinion pentru Petrescu, care avea 22 de ani, cei doi adverdari lovindu-se genunchi în genunchi. Dar regretul ratării acelui turneu final, care ar fi fost primul din cariera sa, a rămas şi a fost unul enorm. În acel sezon, Steaua a devenit campioană, dar a pierdut ambele meciuri cu Universitatea Craiova, oltenii impunându-se şi în tur, în Ghencea, cu 2-1. Coincidenţa a făcut ca în locul lui Dan Petrescu să fie selecţionat la Coppa del Mondo un jucător de la Universitatea, Adrian Popescu.
Conflictul dintre Pavel Badea şi Dan Petrescu nu s-a încheiat în 1990 şi a continuat în timp. Ceva mai târziu, în 1993, la echipa naţională, când „Bursucul” a încercat să se răzbune pe „Bădiţă” şi a intrat dur la un antrenament, iar până la o încăierare nu a mai fost mult. „Legenda” spune că din cauza animozităţii dintre cei doi, Pavel Badea nu a mai fost chemat apoi la echipa naţională decât foarte rar, mai ales că Petrescu făcea parte din „greii” Generaţiei de Aur, fiind prieten cu Hagi şi Gică Popescu.
La un deceniu de la incidentul de la echipa naţională, conflictul s-a reaprins. La un meci FC Naţional – Universitatea Craiova, „bancarul” Dan Petrescu a fost eliminat în minutul 35, după ce l-a lovit cu pumnul în figură pe Pavel Badea, căpitanul Ştiinţei. ProSport titra atunci „Ură de 13 ani”, publicând imaginea cu „Bursucul” pocnindu-l pe oltean. Interesant este că antrenor al Universităţii Craiova în 2003 era tot Sorin Cârţu, aflat la al treilea din cele patru mandate pe banca tehnică a Ştiinţei. Oltenii au câştigat în aprilie 2003 cu 2-1 în „Cotroceni”, contra formaţiei antenate de Walter Zenga, goluri marcate pentru oaspeţi de Mihăiţă Pleşan şi de Cornel Papură, unul dintre antrenorii Craiovei din acest sezon.
Dan Petrescu a avut bătăi de cap şi ca antrenor cu oltenii, şi nu numai în acest sezon. Din postura de campioană, în 2009, Urziceniul lui Dan Petrescu s-a împiedicat la Târgu Jiu de Pandurii, scor 0-0, echipă antrenată de…Sorin Cârţu. La acel meci, „Sorinaccio” a mimat celebra „încătuşare” la adresa arbitrului Augustus Constantin, al cărui părinte, fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin, se afla la închisoare, pentru corupţie. După meciul cu Pandurii, unul extrem de tensionat, Unirea Urziceni, aflându-se atunci în luptă pentru titlu, Petrescu nu s-a prezentat la conferinţa de presă, fiind înlocuit de Meme Stoica, acesta explicând că antrenorului priincipal i s-a făcut rău.
Chiar şi în anul în care a câştigat titlul cu Unirea Urziceni, Dan Petrescu a avut probleme cu oltenii, echipa patronată atunci de Adrian Mititelu şi antrenată de Nicolo Napoli câştigând cu 2-1 chiar pe terenul Unirii. „Am avut un penalty şi un gol anulat. Am făcut prea multe puncte şi acum ni se pune stop. Au fost presiuni mari asupra arbitrului înainte de meci” era discursul de atunci al lui Dan Petrescu, aproape identic cu cel din prezent.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER